Başarılı Girişimciler, Hikayelerini Öğrencilerimizle Paylaştı

Üniversitemiz Genç Girişimciler Topluluğu tarafından öğrencilerimize yönelik olarak “Girişimcilik Semineri” konulu program düzenlendi.

Yahya Kemal Konferans Salonu’nda yapılan seminere konuşmacı olarak katılan KOSGEB KOBİ Uzmanı Ömür Gümüşsoy, KİDOLOG kurucu ortağı Eray Uğurelli, KAPLUMBAĞA Tiny House kurucusu Süha Şenyüz ve NEATCAL BİLİŞİM kurucusu Yasin Dağlı; öğrencilerimizle bilgi ve tecrübelerini paylaştılar.

T.C. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı’nın (KOSGEB) verdiği desteklerin ve girişimcilerin başarı hikayelerinin anlatıldığı seminere; Genç Girişimciler Topluluğu Akademik Danışmanı Dr. Öğr. Üyesi Bahadır Uysal, akademik ve idari personelimiz ile öğrencilerimiz katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan program, Topluluk Başkanı Özge Nur Araz'ın konuşması ile devam etti. Özge Nur Araz, “Programımıza hoş geldiniz. Girişimcilik sadece bir iş kurma veya yeni bir ürün üretme süreci değil aynı zamanda bir tutkunun, bir vizyonun ve topluma katkıda bulunma arzusunun yansımasıdır. Genç Girişimciler Topluluğu olarak bizim amacımız; Üniversitemizdeki arkadaşlarımızın yenilikçi fikirler geliştirmelerine ve bu fikirlerin hayata geçirilmesine destek vermektir. Topluluğumuza önemli katkıları olan Akademik Danışmanımız Dr. Öğr. Üyesi Bahadır Uysal Hocamıza teşekkür ederim. Faydalı bir etkinlik olmasını dilerim.” dedi.

KOSGEB'in tarihçesi, kuruluş amacı, girişimcilere verdiği destekler ve eğitimler hakkında bilgi veren KOSGEB KOBİ Uzmanı Ömür Gümüşsoy, “Konfor alanınızı terk ederek buraya gelmeniz, bizleri dinlemeniz çok güzel bir şey. En azından ileride bir girişim fikriniz olursa KOSGEB’in size nasıl yardımcı olacağını öğreneceksiniz. Sadece KOSGEB değil, devletimizin farklı kurum ve kuruluşları da girişimcilere destek veriyor. Şu anda devlet politikaları tamamen gençlerimizin bir şeyler üretmesini, girişimcilik fikirlerinin desteklenmesini amaçlıyor. Merkezdeki ofisimize sizleri bekleriz. Katılımınız için teşekkür ederim.” şeklinde konuştu.

Anne ve babalara danışmanlık hizmeti veren dijital bir platform olan KİDOLOG’un kurucu ortağı Eray Uğurelli; KOSGEB ve TÜBİTAK'tan destek alan projelerin, yatırımcılar tarafından daha güvenilir ve destek verilmeye daha uygun bulunduğunu ifade etti. 

Fortune Türkiye dergisinde 40 Yaş Altı 40 Lider Listesine ilk sıradan girme başarısı gösteren Kırıkkaleli bir girişimci olan Eray Uğurelli, “Girişimcilik; kan, ter ve gözyaşının olduğu, gerçekten kararla yola çıkılması ve ilk günkü motivasyonla son güne kadar devam ettirilmesi gereken bir süreçtir. Geçici heveslerle bu yola çıkılmaz. Bu işin ticari bir yönü de var. Araştırmalar, startup projelerin %90’ının başarısızlıkla sonuçlandığını gösteriyor. Yaptığınız işe hakim olmanız gerekiyor. Yoksa yatırımcıları ikna edemezsiniz, destek alamazsınız. Olumsuz durumlar olabilir ama yılmadan koşturmalısınız. Doğduğum ve büyüdüğüm şehirde bana bu imkanı verdiğiniz için teşekkür ederim. İnşallah sizler, bizlerden daha büyük başarılar elde edersiniz ve vatanımıza, milletimize faydalı olursunuz.” dedi.

KOSGEB’in girişimcilik desteğinden faydalanarak KAMLUMBAĞA Tiny House firmasını kuran Süha Şenyüz, “KOSGEB’te ileri girişimcilik kursları aldım. Bu kursları bitirdikten sonra proje hazırladım. Ne iş yapacağımı, nasıl yapacağımı ve kimlere satacağımı proje olarak KOSGEB’e sundum. Alacağım malzemeleri listeledim. Kuruluş aşamasında yeterli sermayem yoktu. KOSGEB, alacağımız malzemelerin  %50’sini hibe verdi. Firmamız kurulalı 1,5 yıl oldu. Yeni Sanayi Sitesi’nde imalat yapıyoruz. Bugüne kadar 12-13 ev  yaptık. Adıyaman’a, Muğla’ya ev gönderdik. Destekleri için KOSGEB’e teşekkür ederim.” dedi.

Üniversitemiz Matematik Bölümü mezunu olan NEATCAL BİLİŞİM kurucusu Yasin Dağlı, “NEATCAL, bir yazılım firması. Yazılım hayatıma ilkokulda başladım. Lisede hobi olarak yazılım alanında kendimi geliştirmeye devam ettim. Üniversitede de yazılım eğitimi aldım. 2008 yılında mezun olunca özellikle Kırıkkale Üniversitesinde kullanılabilecek ve dünyada yapılmamış bir proje üretmek istedim. Bu da bir takvim uygulamasıydı. İlk kullanıcısı da Kazım Hocamızdır. 2010 yılında bir web sitesi yaptım. Bu siteye takvim uygulamamı da koydum. Yurtdışına ilk satışımı 29 dolara bu siteden yaptım. İlk başlarda yurtdışına kolay satış yapamayacağımı söyleseler de bunu başarmıştım. İlk satışla birlikte projemi geliştirdim ve Walt Disney benimle irtibata geçti. Projemi, 2011 Walt Disney’in sunucularına kurdum. Daha sonra ABD’deki birçok üniversite projemi kullandı. 2016 yılında randevu uygulamalarında bir açık olduğunu gördüm. Dünyada o güne kadar yapılmayan en esnek randevu uygulamasını yapmaya karar verdim. 2016 yılından 2019 yılına kadar bu konu üzerinde çalıştım. Uygulamanın adını düzenli ajanda anlamında ‘NEATCAL’ olarak belirledim. Projemi, yazılım alanında startup projelerin sunulduğu önemli bir site olan Product Hunt’a gönderdim. Eğer burada vitrine çıkarsanız projenize hemen teklif gelir. Bize de 2019 yılında İngiltere’den bir yatırımcı 2 milyon dolar teklifte bulundu. İngiltere’de bulunmamı istemeleri ve ailevi bazı nedenlerle bu teklife olumlu yanıt veremedim. 2021 yılında Glasgow Üniversitesi, projemi kullanmaya başladı ve tam anlamıyla bizim istediğimiz gibi esnek ve detaylı bir şekilde kullanmaya başladı. Glasgow Üniversitesinde projemin başarıyla kullanılması üzerine yurt dışında farklı sektörlerde çok sayıda kullanıcımız olmaya başladı. HAVELSAN da Türkiye’deki en büyük kullanıcılarımızdan birisi. Ülkemizin önemli firmalarının NEATCAL’i kullanması ve paramızın dışarıya gitmemesi benim için önemli ve gurur verici bir şey. Pandemi dönemine denk gelmesi sebebiyle KOSGEB’ten personel desteği alamadım ama iki dizüstü bilgisayar ve iki monitör aldım. Yazılım alanında çalışmayı seviyorsanız milyonlar kazanabilirsiniz ama bir proje üzerinde bir yıldan daha fazla bir zaman ayırmanız gerekiyor. Ümitsizliğe kapılıp projeniz üzerinde çalışmayı bırakmazsanız, rakiplerinize göre yenilikçi olursanız eninde sonunda başarılı olursunuz.” şeklinde konuştu. 

İnteraktif bir şekilde gerçekleşen seminer sonunda Genç Girişimciler Topluluğu Akademik Danışmanı Dr. Öğr. Üyesi Bahadır Uysal, konuşmacılara teşekkür ederek plaket verdi.

Dr. Öğr. Üyesi Bahadır Uysal, dönem sonunda mezun olacak Genç Girişimciler Topluluğu Başkanı Özge Nur Araz’a topluluk faaliyetlerine bugüne kadar verdiği destek dolayısıyla teşekkür etti ve plaket verdi.

Program, günün anısına hatıra fotoğrafı çekilmesiyle sona erdi.